Zoals je misschien voorbij hebt zien komen in verschillende nieuwsberichten: de hypotheekrente is aan het stijgen. De historisch lage rente: hoe lang blijft deze nog zo historisch laag? En moet ik hier actie op ondernemen? Voor elke consument is dit antwoord natuurlijk anders, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en wensen. Ben je benieuwd naar wat de mogelijkheden voor jou zijn om te profiteren van deze lage rentestand, lees dan vooral verder.
Wie als huiseigenaar van de huidige en lage hypotheekrente wilt profiteren, kan grofweg kiezen uit vier smaken:
Hetgeen hierboven beschreven behoort tot de “traditionele” mogelijkheden om je hypotheekrente te verlagen. Voor veel consumenten zit hier een passende oplossing tussen. Maar wij zouden HypothekenUnie niet zijn als wij niet een dosis kennis en creativiteit toe zouden voegen aan de bestaande opties! Lees daarom hieronder vier andere, wellicht niet vaak benoemde, mogelijkheden waarmee je ook kunt profiteren van de lage rentestand.
Op vrijwel iedere hypotheek kun je jaarlijks boetevrij een bepaald percentage aflossen. Wanneer je vlak vóór en na 1 januari twee keer volledig boetevrij aflost heb je vaak 20% tot 40% van je hypotheek afgelost. Dit bedrag kun je vervolgens weer terug lenen tegen de lagere, actuele rente. Let wel op: je wordt opnieuw getoetst op inkomen en dat moet uiteraard haalbaar zijn.
Ook kun je andersom te werk gaan: eerst bijlenen en vervolgens weer aflossen op de delen met een hoge hypotheekrente. Bij deze optie geldt ook dat je inkomen hoog genoeg moet zijn om de extra hypotheek te kunnen dragen.
Koop je een huis, dan is de hypotheek vaak bijna even hoog als de waarde van het huis. Dit heeft invloed op de hypotheekrente die de bank jou aanbiedt. Hierbij geldt: hoe hoger de hypotheek, hoe hoger de rente-opslag. Zodra je huis in waarde stijgt of je gaat aflossen, daalt deze verhouding en kan de opslag verlagen of zelfs vervallen en kan deze optie dus interessant voor je zijn: in sommige gevallen kan het bijna 1 procentpunt rente per jaar schelen. Eventuele bijkomende kosten zijn hierbij taxatiekosten.
Heb je vóór 2013 een huis gekocht? Dan is de kans groot dat een gedeelte van je hypotheek een bankspaar- of beleggingshypotheek betreft. Hiermee bouw je een stukje vermogen op om je hypotheek mee af te lossen, sinds 2017 is de regelgeving op dit vlak versoepeld en bestaat de mogelijkheid om het opgebouwde bedrag tussentijds af te lossen en daarmee je hypotheek, en rente, te laten dalen. Denk hierbij wel altijd na welke gevolgen dit heeft voor je restschuld aan het einde van de looptijd van de hypotheek.
Benieuwd of een van de bovenstaande mogelijkheden een passende oplossing is voor jouw situatie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek waarin we dit voor jou inzichtelijk kunnen maken!