Of je nu je eerste huis koopt of op zoek bent naar een vakantiewoning, je financiële verleden kan een aanzienlijke impact hebben op je huidige mogelijkheden. De precieze impact is natuurlijk per situatie anders. Maar er zijn wel een aantal vuistregels. Onze financieel adviseur Rick Felen legt het je uit.
“In Nederland is het Bureau Krediet Registratie (BKR) een belangrijke speler bij het beoordelen van je kredietwaardigheid. Er zijn verschillende soorten BKR-registraties, variërend van positieve registraties tot negatieve registraties. Een positieve registratie geeft aan dat je een financiële verplichting bent aangegaan en deze conform de overeenkomst nakomt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een lopende lening waarvan je keurig de maandelijkse termijnen voldoet. Aan de andere kant kunnen er ook negatieve registraties zijn, zoals een achterstandsmelding. Dit gebeurt wanneer je moeite hebt gehad om aan je financiële verplichtingen te voldoen, bijvoorbeeld bij betalingsachterstanden op een lening of een hypotheek.”
“Een BKR-registratie heeft invloed op je kredietscore en kan consequenties hebben bij het aanvragen van nieuwe kredieten, waaronder een hypotheek. Hypotheekverstrekkers raadplegen het BKR om inzicht te krijgen in je financiële verleden en om risico's te beoordelen. Het is daarom van groot belang om je BKR-registratie te kennen en eventuele negatieve aantekeningen tijdig aan te pakken. Controleer voor je financiële adviesgesprek daarom altijd je BKR-registratie en bespreek eventuele negatieve noteringen altijd om onaangename verrassingen te voorkomen. Maar voor de goede orde: een (negatieve) BKR-registratie betekent niet per definitie dat je geen hypotheek kunt krijgen.”
“Hypotheekverstrekkers kijken niet alleen naar je inkomen maar ook naar je bestaande schulden. Het is essentieel om te begrijpen hoe deze schulden je leencapaciteit beïnvloeden . Wij kijken altijd vanuit een helicopterview naar jouw financiële situatie. Soms moeten we slimme verbindingen leggen om jouw financiële vraag mogelijk te maken. Maar daarvoor hebben we wel een realistisch beeld nodig van jouw financiële situatie. Kortom: je helpt jezelf er niet mee om schulden te verzwijgen. Wij oordelen niet, wij helpen.”
“Negatieve financiële gebeurtenissen zoals een faillissement of gedwongen verkoop kunnen langdurige gevolgen hebben op je hypotheekkansen. Ook deze gebeurtenissen willen we graag van je weten om te kijken welke mogelijkheden er wel zijn. Soms kan het complexer lijken dan dat het is. Onze ervaren adviseurs zetten alles op alles om voor jouw situatie een gepaste oplossing te bieden en dat is altijd maatwerk. Wij durven te zeggen: als het bij ons niet lukt, lukt het nergens.”
Dus, voordat je je volledig in het hypotheekproces stort, is het essentieel om de impact van je financiële verleden te begrijpen. Wees eerlijk en transparant. En zorg dat je een goed overzicht kunt bieden aan je financieel adviseur. Zo kunnen we realistisch en doelgericht te werk gaan en alles op alles zetten om jouw droom alsnog werkelijkheid te maken.
HypothekenUnie. Voor elk moment.