Het komt regelmatig voor dat de woning wordt overgenomen door één persoon. Of wellicht moeten beiden op zoek gaan naar een nieuw huis. Er zijn tegenwoordig allerlei mogelijkheden voor een hypotheek overnemen na scheiding of een nieuwe hypotheek bij scheiding.
Een relatiebeëindiging heeft veel invloed op je woonsituatie. We behandelen een aantal veelvoorkomende situaties.
Wil je in het huis blijven wonen? Dan kun je ervoor kiezen de hypotheek in je eentje over te nemen. Hierbij geldt over het algemeen dat je ex-partner recht heeft op de helft van de overwaarde van het koophuis. Je zult hem of haar dus moeten uitkopen. Het is belangrijk om voorafgaand inzicht te hebben of dit financieel voor jou de juiste keuze is.
Willen of kunnen beiden niet in de woning blijven wonen? Dan is de enige optie om het huis te verkopen. Het bedrag van de verkoop kan gebruikt worden om de hypotheek af te lossen. Eventuele overwaarde wordt tussen beide partners verdeeld.
Willen jullie de situatie ongewijzigd laten, dan kunnen ex-partners ervoor kiezen om samen eigenaar te blijven van de koopwoning. Het is belangrijk om hierover goede afspraken te maken en de hulp in te schakelen van een hypotheekadviseur.
Ben je net uit elkaar en ga je op zoek naar een nieuwe woning? Dan moet je dit aangeven bij een hypotheekaanvraag in verband met de fiscale mogelijkheden.
Scheiden is een emotioneel proces, waar je soms wel hulp bij kunt gebruiken. HypothekenUnie helpt je persoonlijk bij alle vragen en geeft advies bij een hypotheek bij scheiding. We bekijken je persoonlijke situatie en gaan op zoek naar de meest geschikte oplossing. Wil je dat alles goed geregeld is en dat je na de scheiding in ieder geval financieel geen zorgen meer hebt? Neem dan contact op met HypothekenUnie.
Wij zijn HypothekenUnie en we helpen je met elk financieel vraagstuk. Wij kijken verder dan alleen rentepercentages en maandlasten. Alles draait om jouw leven. Over dromen die soms onbereikbaar lijken en zorgen die onuitgesproken blijven. Een betrouwbare verzekering, toekomstgericht pensioen of goed hypotheekadvies gaat om meer dan alleen geld.
Scheiden is een emotioneel proces, waar je soms wel hulp bij kunt gebruiken. HypothekenUnie heeft veel ervaring met complexe situaties en geeft antwoord op al je vragen. Logisch dat je deze vragen hebt en behoefte hebt aan meer informatie. Lees de veelgestelde vragen of verdiep je in allerlei artikelen en handige tips van onze hypotheekadviseurs.
Wil je blijven wonen in jullie echtelijke woning? Je kunt de huidige hypotheek overnemen. Je ex-partner heeft in meeste gevallen recht op de helft van de overwaarde van het koophuis. Deze zul je aan de ex-partner moeten uitbetalen. De afspraken gemaakt in het echtscheidingsconvenant (of andere juridische vastlegging) zijn hierin van groot belang. HypothekenUnie helpt je graag jouw financiën in deze nieuwe situatie in kaart te brengen.
Wanneer één van jullie in het huis blijft wonen, kan de spaarhypotheek op de naam van degene doorlopen. Het is belangrijk om goede afspraken te maken met je ex-partner over hoe het gespaard bedrag wordt betaald aan de uitwonende ex-partner.
Als jullie na de scheiding de woning met verlies verkopen, is er sprake van een restschuld. Je dient voorafgaand de bank om toestemming te vragen om de woning te verkopen. Deze schuld zal uiteindelijk altijd aan de bank moeten worden terugbetaald. Heb je meer vragen over je hypotheek na de scheiding? Lees de veelgestelde vragen!