De term ‘het geld zit in de stenen’ heb je vast wel eens voorbij horen komen. Huiseigenaren hebben vaak een woning die meer waard is geworden door de jaren heen, waardoor er een zogeheten overwaarde is ontstaan. Steeds meer mensen benutten deze overwaarde door het geld te investeren in bijvoorbeeld een tweede woning of het opknappen van hun huidige huis. Onze adviseurs stellen de juiste vragen en leren jou kennen, voor een op maat oplossing.
In de afgelopen jaren is de hypotheekrente gezakt, terwijl de woningwaarde enorm is gestegen. Deze twee factoren maken het voor veel huiseigenaren mogelijk om de overwaarde van hun woning te benutten door een ophoging van de hypotheek. De maandlasten zijn laag en het bedrag wat je kunt ophogen is vaak een stuk hoger door de gestegen woningwaarde. Vooral in combinatie met het lage rendement op spaarrekeningen, maken veel mensen de keuze om het geld anders te investeren, bijvoorbeeld door de aankoop van een tweede woning voor verhuur.
Wij zijn HypothekenUnie en we helpen je met elk financieel vraagstuk. Wij kijken verder dan alleen rentepercentages en maandlasten. Alles draait om jouw leven. Over dromen die soms onbereikbaar lijken en zorgen die onuitgesproken blijven. Een betrouwbare verzekering, toekomstgericht pensioen of goed hypotheekadvies gaat om meer dan alleen geld.
Senioren hebben vaak een flinke overwaarde op hun woning. Zij hebben de hypotheek tientallen jaren geleden afgesloten, ondertussen flink afgelost en de woningwaarde is ook flink gestegen. Dit resulteert vaak in lage maandlasten en een groot deel van hun vermogen wat "in de stenen zit". Maar toch zijn er ook veel senioren die te maken hebben met een verlaagd inkomen bij pensioen, waardoor bijvoorbeeld sparen voor een verre reis of verbouwing een stuk lastiger wordt. Voor die doelgroep is het een uitkomst om de overwaarde te benutten en hiermee de hypotheek op te hogen. Bijvoorbeeld voor het realiseren van die droomverbouwing.
Door de overwaarde van je huidige woning te benutten, kunnen huiseigenaren soms een flinke som vrijmaken om te investeren in bijvoorbeeld de aankoop van een tweede woning. Hiermee koop je een woning om vervolgens te verhuren. Dit creëert huurinkomsten die idealiter de maandlasten van de tweede hypotheek (ophoging) dekken én ook voor rendement zorgen. Dit rendement is momenteel vaak vele malen hoger dan het rendement wat je zou ontvangen op je spaarrekening. Wat exact de mogelijkheden zijn voor jouw situatie maakt een financieel adviseur graag voor je inzichtelijk.
Voordat je onnodig kosten gaat maken, adviseren we je daarom altijd eerst even te overleggen met een financieel adviseur wat in jouw situatie exact benodigd is. Logisch dat je vragen hebt en behoefte hebt aan meer informatie. Lees de veelgestelde vragen of verdiep je in allerlei artikelen en handige tips van onze hypotheekadviseurs.
Om de actuele marktwaarde van je woning te kunnen vaststellen dient er een actueel taxatierapport opgesteld te worden door een taxateur. Deze mag voor de bank niet ouder zijn dan zes maanden. In sommige gevallen is echter een WOZ of Calcasa ook voldoende om de overwaarde aan te tonen. Wat in jouw geval exact nodig is, kan een financieel adviseur voor je uitzoeken.
De overwaarde benutten kan vaak middels een ophoging van je bestaande hypotheek. In dat geval gaat een hypotheekverstrekker beoordelen of je voldoet aan alle eisen op basis van actuele documenten, zoals een werkgeversverklaring of jaarcijfers en je huidige hypotheek en woningwaarde. Welke mogelijkheden je exact hebt, hangt af van de woningwaarde, je inkomen en het bestedingsdoel van je overwaarde. Dit kan per situatie verschillen. Wil je meer weten over je overwaarde benutten? Lees alle veelgestelde vragen!
De overwaarde kun je bijvoorbeeld benutten om een verbouwing te realiseren, te investeren in een tweede woning (voor verhuur) of bijvoorbeeld ter vrije besteding (nieuwe meubels of nieuwe auto). Niet elk doel is in iedere situatie mogelijk, maar dit kunnen we uiteraard voor je uitzoeken.
Indien er een taxatierapport nodig is voor het vaststellen van de overwaarde, kun je uitgaan van een bedrag tussen de €550,- en €750,-. Het kan zijn dat de ene taxateur een lager of hoger tarief hanteert, dus het kan de moeite waard zijn om prijzen te vergelijken. Daarnaast kan er sprake zijn van advieskosten, indien je bijvoorbeeld de huidige hypotheek wenst op te hogen of over te sluiten. Deze kosten vind je terug in ons dienstverleningsdocument. In sommige gevallen is er ook sprake van notariskosten.