Wanneer je een huis gaat kopen en je daarvoor een hypotheek moet afsluiten, dan is het handig om goede en duidelijke informatie te ontvangen van een onafhankelijke tussenpersoon. HypothekenUnie is een dergelijke tussenpersoon. Hypotheekadvies en bemiddeling zijn onderdeel van de hypotheekkosten. Het is niet verplicht, maar het levert je wel flink wat op: wanneer je gebruik maakt van een vakkundige en onafhankelijke hypotheekadvise
Heb je je droomhuis gevonden? Wanneer je kiest voor een reeds bestaand huis, dan wil de bank dat je het pand laat taxeren. Door een dergelijke taxatie krijgt de bank namelijk de "zekerheid" dat het huis waard is wat jij er voor wil gaan betalen. De kosten van een taxateur kunnen worden gezien als onderdeel van de hypotheekkosten en dien je zelf te betalen.
BELANGRIJK: Vanaf heden is de taxatiewaarde in de meeste gevallen ook meteen het maximale bedrag wat je als hypotheek kunt nemen. Afhankelijk van de taxatiewaarde betekent dit dat overige hypotheekkosten naast de aankoopprijs van het huis betaald kunnen worden van de hypotheek of middels inbreng eigen middelen.
Met onze handige berekentools krijg je snel inzicht in de mogelijkheden, afgestemd op jouw persoonlijke situatie.
Bij het kopen van een huis, of je dit nu alleen of met z'n tweeën doet, dien je overdrachtsbelasting te betalen. Dit is een éénmalig bedrag, namelijk 2% van de koopsom van het huis, dat je moet betalen zodra de woning wordt overgedragen bij de notaris. In 2021 komt de overdrachtsbelasting te vervallen voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000.
Een gedeelte van de hypotheekkosten bestaat uit de kosten voor de notaris. De notaris zorgt ervoor dat de koop definitief wordt ingeschreven bij het kadaster en dat jij als eigenaar ook bekend bent in dit register.
De standaard hypotheekkosten welke in veel gevallen verplicht zijn, zijn hierboven beschreven. Maar er zijn ook nog andere kosten waar je misschien mee te maken krijgt. Zo kun je zelf kiezen voor een bouwkundige keuring (niet aftrekbaar), zodat je een beter gefundeerd bod kunt uitbrengen. Echter wanneer de bank jou verplicht om een bouwkundig rapport op te maken om de financiering van de woning definitief te kunnen maken, kunnen deze kosten wél aftrekbaar zijn. Tevens kan het zijn dat je een Erkend aankoopbemiddelaar/aankoopmake
Maak je gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie? Hierbij is ook een éénmalige betaling gemoeid, die in 2019 gelijk is aan 0,9% van de hoofdsom van de hypotheek. Deze kosten zijn wel aftrekbaar.
Wat betreft hypotheekkosten: het is mogelijk dat je de geldigheid van de hypotheekofferte moet verlengen, bijvoorbeeld als de datum van de daadwerkelijke overdracht verder in de toekomst ligt. Hier zijn ook kosten aan verbonden. Dit wordt ook wel bereidstellingsprovisie genoemd. Deze kosten zijn wel aftrekbaar.
Bij het kopen van een huis, dien je een waarborgsom te storten. Vaak is dit 10% van de aankoopsom van de woning die je vóór de overdracht moet overmaken naar de notaris. Dit kan bijvoorbeeld middels spaargelden. Wanneer je echter niet voldoende financiële middelen beschikbaar hebt om de waarborgsom te storten, dan is een bankgarantie een alternatief. Dan neemt de bank deze waarborgsom op zich. De kosten van de bankgarantie zijn voor eigen rekening en deze hypotheek kosten zijn niet aftrekbaar. Echter zijn er niet altijd kosten van toepassing, sommige geldverstrekkers bieden een kosteloze bankgarantie aan indien je de financiering bij hen sluit.